Apitherapie

Apitherapie is een samenvoeging van de woorden api en therapie.

Api is latijn voor bij, waarbij apitherapie staat voor een tak binnen de alternatieve geneeskunde die gebruik maakt van bijenproducten om kwaaltjes en ziektes te genezen en te voorkomen.

De term alternatieve geneeskunde is een brede verzamelnaam voor technieken en kennis die zeker waardevol zijn binnen hun specifieke toepassingsgebied. Apitherapie is een onderdeel van de natuurgeneeskunde, waarbij er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke geneeskrachtige stoffen. Deze wetenschap heeft zich door de eeuwen opgebouwd en is recent verdrongen door een synthetische geneeskunde daar er veel meer geld te verdienen is als je de enige bent die deze werkzame stof kan produceren.

Onder deze rubriek proberen wij te verzamelen wat er onderzocht is en wat nuttig is om weten.

Zoals steeds is het het gezond verstand dat moet primeren en kan je de hier verzamelde informatie toepassen waar ze voor aangewezen is.

Nooit honing of bijenproducten aan kinderen jonger dan 1 jaar geven.


Propolis

Propolis zou het meest natuurlijke antibioticum zijn dat ooit door de mens is ontdekt.

Men heeft tot de laatste 30 jaar moeten wachten totdat de onderzoeksmethodes konden bewijzen dat propolis zo actief en belangrijk was dan ‘de ouden’ wel dachten.

Propolis wordt thans bij de wereldgezondheidsorganisatie beschouwd als een belangrijk aandeel binnen de voedingsleer en natuurgeneeswijze.


Bijenpollen

Bijenpollen bestaan in basis uit puur stuifmeel, netjes bijeengehouden door een mengsel van was en honing waardoor een heel klein, compact, bolletje ontstaat.

Bijenpollen bestaan voor ongeveer 40% uit pure eiwitten. Het wordt beschouwd als één van de meest complete voedingsbronnen uit de natuur. Niet alleen voor de jonge honingbijen, maar ook voor de mens.


Gezond Verstand

Honing is een natuurproduct, net als alle andere derivaten en bereidingen die wij hier voorstellen.

De locaties waar wij onze kasten neerzetten zijn zorgvuldig geselecteerd maar we hebben slechts beperkte controle over waar de bijen heen vliegen en wat ze terug naar de kast brengen. 

Hierdoor is het steeds mogelijk dat er stoffen in de honing kunnen zitten waar iemand allergisch op kan reageren. 

Het algemene principe voor je iets wil uitproberen is dat je een test uitvoert: breng de bereiding aan op een klein stukje huid en laat het intrekken. Als je geen uitslag vertoond of een andere onaangenaam effect vertoond kan je de bereiding uitgebreider gaan toepassen.

Net als met elke andere behandeling dient het gezond verstand te primeren.


Maak zelf je hoestsiroop!


Ingrediënten bij ons verkrijgbaar, vragen? Contacteer ons!Recept

Ingrediënten

50 gram gedroogde tijm

300 mililiter water

500g honing

15 mililiter propolistinctuur op basis van alcohol

sap van 1 citroen

 

Werkwijze

Doe het water in een pan en breng aan de kook. Voeg de tijm toe en laat 10 minuten zachtjes doorkoken. zeef de tijm dan af en vang het vocht op in een pan. Zet deze pan weer op het vuur en voeg de honing toe. Kook dit mengsel in tot een siroop en voeg ten slotte het sap van de citroen en de propolistinctuur toe. Doe de hoestsiroop in kleine schone flesjes.

0