Select Page

Over honing

Het vloeibare goud – The Secret of Honey

Oorsprong van honing

Het is het oudste zoetproduct ter wereld. Het wordt naar schatting al bijna 150 miljoen jaar gegeten!

Honing is een natuurproduct dat door honingbijen wordt gemaakt. Deze honingbijen vliegen van bloem naar bloem om nectar in te slikken. Nectar wordt omgezet, door de toevoeging van enzymen en de indikking door verdamping, naar honing.

De smaak wordt bepaald door het type nectar dat door de bijen is gebruikt.

Echte honing

Helaas is veel honing die te vinden is in de supermarkten niet echt. Dat wil zeggen: vaak zijn het mengsels van verschillende honing waarvan de herkomst niet duidelijk is. Soms zijn het zelfs suikermengsels die lijken op honing. Als er teksten op de verpakking staan als: “honing uit niet EU en EU landen” of “gemende EG honing”, is het vaak niet echt of van zeer lage kwaliteit.

Het proces van het maken van honing is erg arbeidsintensief. Het kost veel tijd om honing te maken, vandaar dat échte honing ook nooit heel erg goedkoop kan zijn. Een honingbij vliegt bijna 50.000 kilometer rond voor één kilo honing! Het verschil met de honing uit de supermarkt proef je meteen. Het gehele proces tot het ontstaan van honing is tevens op een authentieke manier tot stand gekomen en dat maakt van echte honing dus heel speciaal. Alternatieve varianten zijn minder natuurlijk en bieden niet die unieke samenstelling waar honing uit bestaat. Eenmaal échte honing geprobeerd en je wilt gegarandeerd nooit meer terug.

Huidziekten

Een mengsel van honing, olijfolie en bijenwas (in een verhouding van 1:1:1) werd in een proef uit­getest bij mensen die aan verschil­lende schimmethuidaandoeningen leden. Bij 85 % van de proefperso­nen werd de test met succes bekroond.

In een vergelijkende studie bij 39 patiënten met neurodermitis en vervellende huidvlekken, werd de linkerhelft van het lichaam behan­deld met een zalf zoals hierboven beschreven en de rechterhelft met diezelfde zalf waaraan cortisone was toegevoegd.

Bij acht van de tien patiënten met neurodermitis en bij vijf van de acht met huid­vlekken, was een merkbare verbe­tering te noteren op de plaatsen die met het honing-olie-wasmeng­sel behandeld werden.

In alle andere gevallen kon het cortisone­gehalte sterk verminderd worden.

Nuttige info over honing

Weetjes over bijen

Wist je dat….. …er maar één koningin in een bijenvolk zit? …de koningin wel 5 jaar oud kan worden? …de koningin wel 1200 tot 1500 eitjes per dag kan leggen? …een...

De kracht van honing op ons lichaam

Talrijk zijn de geschriften die de gezondheid bevorderende eigen­schappen van honing beschrijven. Ze verwijzen allemaal naar de geneeskundige waarde van honing. De...

Samenstelling van honing

Gemiddeld bevat honing 38% vruchtensuiker, 31% druivensuiker, 10% andere suikers en 17% vocht. De overige 4% bestaat uit een veelheid aan waardevolle stoffen zoals:...